Spotkanie ze smakiem Mazur

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
11 czerwca 2019

Kolejny ważny wątek dziedzictwa regionu będzie poruszony w ramach Jubileuszu 50-lecia Muzeum Ziemi Piskiej. 21 czerwca o mazurskiej kuchni będzie opowiadał kucharz Wojciech Charewicz.

Wojciech Charewicz urodził się i wychował na Mazurach, a zamiłowanie do regionalnej kuchni wyniósł z rodzinnego domu. Jest dziennikarzem i kucharzem, autorem przepisów i książek kucharskich oraz programów telewizyjnych, realizowanych w różnych zakątkach świata. Specjalizuje się w potrawach z dziczyzny i ryb.

Wojciech Charewicz bada i popularyzuje polską kulturę kulinarną, twierdząc, że ta, podobnie jak język, wierzenia, zwyczaje czy obrzędy, indywidualizuje nas i wyróżnia. Na zaproszenie muzeum wygłosi wykład pt. „Kultura kulinarna Mazurów dawniej i dziś”, a także przygotuje kulinarną niespodziankę.

Spotkanie odbędzie się 21 czerwca. Początek o godz. 18. Wstęp wolny.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie